سدها اگر به درستی در مسیر رودخانه طراحی و احداث شوند، منافع زیادی برای ذخیره سازی و تامین آب شرب و کشاورزی دارند. این موضوع در ایران كه یك كشور نیمه خشك و با منابع محدود آبی و پراکندگی زمان بازندگی محسوب می شود، اهمیت دوچندانی دارد. علاوه بر این، مهار سیلاب ها و تولید انرژی برق از دیگر اهداف برای سرمایه گذاری در سدسازی است.
پس از انقلاب اسلامی ایران به عنوان یکی از کشورهای پیشرو جهان در صنعت سدسازی شناخته شده است. در دو دهه گذشته در استان اردبیل هم سدهای بزرگی چون سد سبلان، یامچی و خداآفرین احداث شده اند و سدهای مهمی مانند سد گیوی، عمارت و بفراجرد نیز در آستانه تکمیل کامل قرار دارند.
به گزارش
خبرگزاری صدا و سیما، سد احمد بیگلو ، از جمله سدهای مهم استان اردبیل است که اهالی شهرستان مشگین شهر سالهاست که در انتظار بهره برداری از ان بودند. سدی که به گفته مسئولان تقریبا تکمیل شده و در سفر آینده رئیس جمهور به استان به طور رسمی افتتاح می شود.
سد مخزنی احمدبیگلو در فاصله ۱۸ کیلومتری غرب مشگینشهر و بر روی رودخانه مشگینچای احداث شده است و پس از بهره برداری در آینده نزدیک، نقش زیادی در ایجاد رونق اقتصادی در منطقه خواهد داشت.
اتمام عملیات احداثاستاندار اردبیل می گوید عملیات ساخت سد احمد بیگلوی مشگین شهر به اتمام رسیده و همزمان با سفر ریاست جمهوری به استان اردبیل افتتاح می شود .
اکبر بهنامجو با بیان اینکه سد احمد بیگلوی مشگین شهر نخستین سد کشور است که عملیات احداث شبکه پایایاب آن همزمان با بدنه سد به اتمام رسیده است و محض افتتاح، منافع آن برای مردم مشگین شهر ملموس خواهد بود تصریح می کند: همزمان با احداث سد، شبکه های آبیاری اصلی و فرعی پایاب آن به میزان ۲ هزار و ۳۵ هکتار نیز اجرا شده و آماده افتتاح و بهره برداری است.
وی با بیان اینکه بالغ بر 2هزار و 500 میلیارد ریال اعتبار از محل صندوق توسعه ملی برای احداث سد احمد بیگلو و شبکه پایاب آن هزینه شده است می افزاید: بهره برداری از این پروژه موجب رونق کشاورزی، ایجاد اشتغال مولد و پایدار و به تبع آن رشد اقتصادی در منطقه خواهد شد.
مشخصات سدمدیرعامل شرکت آب منطقه ای اردبیل می گوید. بهره برداری بهینه از ظرفیت منابع آب، مهار و استفاده از سیلابهای نابهنگام رودخانه مشگین چای و ایجاد امکانات گردشگری از دیگر اهداف پروژه سد احمدبیگلو به شمار می آید.
عباس جنگی مرنی با اشاره به آماده بودن سد و شبکه احمدبیگلو برای افتتاح در عرض کمتر از 9 سال می گوید: سد احمدبیگلو از نوع خاکی با هسته رسی است که احداث آن از سال 89 آغاز شده است.
وی درباره ظرفیت این سد می گوید: گنجایش مخزن سد احمد بیگلو 27 میلیون متر مکعب می باشد و از محل آب ذخیره شده در پشت این سد بیش از دو نیم میلیون متر مکعب برای تامین آب شرب شهرمشگینشهر، حدود سه میلیون مترمکعب برای توسعه صنعت، نزدیک به سه میلیون مترمکعب برای محیط زیست و ده و نیم میلیون مترمکعب هم برای توسعه کشاورزی منطقه در نظر گرفته شده است.
وی می افزاید: طول تاج سد احمد بیگلو 528 متر، طول تونل های سد 296 متر و حجم خاکریزی انجام شده بالغ بر 25 میلیون مترمکعب است و در شبکه پایاب و آبرسانی آن نیز یالغ بر 40 کیلومتر لوله گذاری انجام شده است.
کار جهادی و استفاده از مصالح داخلینماینده مجری طرح سد و شبکه احمد بیگلو هم با اشاره به کار سه شیفت در شبانه روز برای اتمام این پروژه می گوید: تمامی مصالح به کار رفته در ساخت بدنه و لوله های استفاده شده در شبکه پایاب سد تولید داخل بوده است.
مهندس هوشنگ خلفی زاده با اشاره به اینکه پروژه شبكه پاياب سد احمد بيگلو توسط شركت تلاشگران نصر سازه پايدار در حال اجراست می افزاید: طول کل لوله گذاری شبکه اصلی نزدیک به 40کیلومتر است که در آن از انواع لوله های پلی اتیلنی و فولادی ساخت ایران با اقطار مختلف از 350 میلیمتر تا 1000 میلیمتر استفاده شده است.
وی خاطرنشان می کند: در سالهای آغازین پروژه بدلیل نبود اعتبارکافی عملیات اجرایی چندان پیشرفتی نداشت اما از سال 1393 طرح سد احمد بیگلو در زمره طرحهای مهار آبهای مرزی قرار گرفت و با دستور رهبر معظم انقلاب، اعتبارات آن از صندوق توسعه ملی تامین شد و پیشرفت فیزیکی آن شتاب چندین برابری گرفت.
مهندس خلفی زاده افزود: برای اتمام هر چه سریع تر این پروژه مهم، نزدیک به 400 نفر از کارگران و مهندسان و رانندگان در سه شیفت کاری در شبانه روز به طور مداوم کار کردند.
از آنجایی که هر دو هکتار زمین آبی یک شغل مستقیم ایجاد می کند، پیش بینی می شود با بهره برداری از سد احمد بیگلو و شبکه پایاب آن بیش از یکهزار شغل مستقیم در شهرستان مشگین شهر ایجاد شود.
به برکت نظام اسلامی، در استان اردبیل بیش از 10 سد و شبکه پایاب دیگر از جمله سد کلاسر ، سد عمارت ، شبکه خدا آفرین ، یامچی ، شبکه گیوی ، سد بفراجرد ، سد عنبران ، سینه سر و ... در دست اجراست که تکمیل آنها افزایش منابع آبی ، توسعه کشاورزی و رونق اقتصادی چشمگیری را به دنبال خواهد داشت.